Genel, Nasıl Yapılır?, Püf Noktaları

Lazer Kaynak Makinası Nedir?

Bugün dünyadaki en gelişmiş kaynak teknolojisi lazer kaynağıdır. Lazer kaynak makinesi, malzemeyi küçük bir alanda yerel olarak ısıtmak için yüksek enerjili lazer darbeleri kullanır. Lazer radyasyonunun enerjisi, ısı iletimi yoluyla malzemeye yayılır ve malzeme, belirli bir erimiş havuz oluşturmak üzere eritilir. Esas olarak ince cidarlı malzemelerin ve hassas parçaların kaynağı için yeni bir kaynak yöntemi türüdür. Yüksek en boy oranı, küçük kaynak genişliği, küçük ısıdan etkilenen bölge ve hızlı kaynak hızı ile nokta kaynağı, dikiş kaynağı, sızdırmaz kaynak vb. gerçekleştirebilir, güzel, kaynaktan sonra uğraşmaya veya basit işlemeye gerek yok, küçük odak noktası , yüksek konumlandırma doğruluğu, otomasyonu gerçekleştirmesi kolaydır.

1. Çelik kalıp

Lazer kaynak makinesi, S136, SKD-11, NAK80, 8407, 718, 738, H13, P20, W302, 2344 ve diğer kalıp çeliği türlerini kaynaklamak için kullanılabilir ve kaynak etkisi daha iyidir.

2. Karbon Çelik

Lazer kaynak makinesi, karbon çeliğini iyi sonuçlarla kaynak yapar. Kaynak kalitesi, kirliliklerin içeriğine bağlıdır. İyi bir kaynak kalitesi elde etmek için karbon içeriği %0,25’i aştığında ön ısıtma gereklidir. Karbon içeriği arttıkça, kaynak çatlaklarının ve çentiklerinin hassasiyeti artacaktır. Hem orta hem de yüksek karbonlu çelik ve sıradan alaşımlı çelik lazerle iyi kaynaklanabilir, ancak gerilimi ortadan kaldırmak ve çatlakları önlemek için ön ısıtma ve kaynak sonrası işlem gereklidir.

3. Alaşımlı çelik

Düşük alaşımlı yüksek mukavemetli çeliğin lazer kaynağı için, seçilen kaynak parametreleri uygun olduğu sürece, ana metale eşdeğer mekanik özelliklere sahip bir bağlantı elde edilebilir.

4. Paslanmaz çelik

Lazer kaynak makinesinin kaynak hızı ve ısıdan etkilenen bölgesi küçük olduğundan, paslanmaz çelik kaynağının aşırı ısınma fenomeni ve büyük doğrusal genleşme katsayısı hafifletilir ve kaynak dikişinde gözenekler ve kapanımlar gibi kusurlar yoktur. Karbon çeliği ile karşılaştırıldığında, paslanmaz çelik, düşük ısı iletkenliği, yüksek enerji emme oranı ve erime verimliliği nedeniyle derin nüfuzlu dar kaynaklar elde etmek daha kolaydır. Düşük güçlü bir lazer kaynak makinesi ile ince plakaların kaynağı, düzgün ve güzel bir kaynak dikişi ile iyi şekillendirilmiş bir bağlantı elde edebilir.

5. Bakır ve bakır alaşımı

Bakır ve bakır alaşımlarının kaynağı, infüzyon ve eksik penetrasyon sorunlarına eğilimlidir. Bu nedenle ön ısıtma önlemleri ile konsantre enerjili ve yüksek güçlü bir ısı kaynağı kullanılmalıdır; İş parçasının kalınlığı ince veya yapısal sertlik küçük olduğunda ve deformasyonu önleyecek hiçbir önlem bulunmadığında, kaynaktan sonra büyük deformasyon üretmek kolaydır ve kaynak eklemi büyük katı kısıtlamalara maruz kaldığında, kaynak stresi muhtemeldir. ceryan etmek; Bakır ve bakır alaşımlarının kaynağında da termal çatlaklara eğilimlidir; Gözeneklilik, bakır ve bakır alaşımlı kaynaklarda yaygın bir kusurdur.

6. Alüminyum ve alüminyum alaşımı

Alüminyum ve alüminyum alaşımları oldukça yansıtıcı malzemelerdir. Alüminyum ve alaşımlarını kaynak yaparken, sıcaklık arttıkça hidrojenin alüminyumdaki çözünürlüğü keskin bir şekilde artar ve çözünmüş hidrojen kaynakta bir kusur kaynağı haline gelir ve kaynakta birçok gözenek vardır. , Ve derin penetrasyonlu kaynak sırasında kökte bir boşluk olabilir ve kaynak dikişi oluşumu zayıftır.

Metal malzemelerin özellikleri kaynak işlemini belirler. Aşağıdakiler, metal lazer kaynağı sırasında alınacak önlemleri analiz etmektedir:

1. Metal malzemelerin gevrekleşme, mikro çatlaklar ve yorulma mukavemeti üzerinde etkisi olan metaldeki karbon içeriği ile belirlenen metal malzemelerin soğuma hızı hızlıdır.

2. Kaynak işlemi sırasında, metal alaşımındaki oldukça uçucu alaşım elementleri, erimiş havuzdan uçarak gözenek oluşumuna neden olur ve ayrıca alttan kesiklere neden olabilir.

3. Karbon çeliği malzemeleri kaynak yaparken, malzemenin karbon içeriği %2’den az olmalıdır. Karbon içeriği %3’ten yüksek olduğunda lazer kaynağının zorluğu artacak, soğuk çatlak eğilimi artacak ve malzemenin yorulması ve dibi artacaktır. Tanelerin koşulları altında gevrek kırılma eğilimi için, kaynak ve ısıdan etkilenen bölgenin artık gerilmesini ve çatlak eğilimini azaltmak için faydalı olan eklem tasarımında kaynağın belirli bir miktar büzülmesi dikkate alınır.

4. Lazer kaynak makinesinde karbon içeriği %3’ten fazla olan bir metal ve karbon içeriği %3’ten az olan bir metal olduğunda, martenzitin dönüşümünü sınırlamak için bir paranoyak kaynak formu kullanılabilir. stresi ortadan kaldırın ve çatlakları azaltın. Sadece su verme oranını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda çatlak eğilimini de azaltır.

5. Darbeli lazer kaynağı veya sürekli lazer kaynağı olsun, genel darbeli lazer kaynak makinesi ısı girişini azaltabilir, ancak aynı zamanda termal çatlakların oluşumunu ve iş parçasının deformasyonunu da azaltabilir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir